Ninova nagrada za roman godine pripala je Danici Vukićević za roman „Unutrašnje more“.

Žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorćijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović na završnoj sednici održanoj 23. januara 2023. godine odlučio je da Ninovu nagradu za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku objavljen u 2022. godini, dodeli delu „Unutrašnje more“, autorke Danice Vukićević. Žanka Svirčev obrazložila je zbog čega je baš roman Danice Vukićević izabran za najbolji roman.

Roman Danice Vukićević formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Jedini trostruki laureat bio je Oskar Davičo, koji je ujedno i jedini laureat koji je nagradu dobio dve godine za redom: „Beton i svici“ (1956), „Gladi“ (1963) i „Tajne“ (1964).