U 2022. godini 295 zahteva za dodelu subvencije za prvi stan

0
15

Tokom protekle godine Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stiglo je ukupno 295 zahteva za dodelu subvencije za prvi stan. Jedan od ovih zahteva je podneo otac deteta, a ostalo majke.

Od ukupnog broja zahteva do sada je rešeno manje od polovine – 77 pozitivno, 32 negativno, dok su preostali – “u fazi obrade”. Novac je tokom 2022. isplaćen za 34 porodilje koje su ispunile uslove, naveli su u ministarstvu. Najviši iznos isplaćene subvencije je 20.000 evra, što je ujedno i maksimalno mogući iznos pomoći predviđen podzakonskim aktom, dok je najniža isplaćena subvencija prema podacima ministarstva – 6.700 evra. Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđeno je ukupno 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra, za subvencionisanje kupovine kuće ili stana za majke koje su dete rodile počev od 1. januara 2022. godine. Ali, taj iznos je predviđen ne samo za proteklu već i naredne godine – ukupno za sprovođenje ove mere populacione politike.

U Ministarstvu za rad ističu da su sredstva na ime ostvarivanja ovog prava na subvenciju u 2022. godini „opredeljena u skladu sa bilansnim mogućnostima i iznosima po rešenjima dostavljenih zahteva stranaka“. „Tokom 2022. godine na ime ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini na teritoriji Srbije, isplaćena su sredstva za 34 porodilje koje su ispunile uslove, u visini od 445.911,47 evra po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan isplate, što iznosi 52.311.003,1 dinara“,  rečeno je u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja po osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Tokom prošle godine ovo ministarstvo je primilo 295 zahteva za ostvarivanje prava na ove subvencije. Zahtev za dodelu subvencije podnosi se isključivo do prvog rođendana deteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here