Ko je zarobio mačevanje u Srbiji?

0
331

Mačevalački klub „Omladinac“ dobio je četrdesetak novih mačevalaca. Oni su došli iz novosadske „Vojvodine“, ali njihov put do Zrenjanina nije bio nimalo lak. Pretnje, ucene i na kraju izbacivanje iz članstva Mačevalačkog saveza Srbije.

Iako bi vest da je mačevačaki klub „Omladinac“ postao bogatiji za 40 odličnih i iskusnih mačevalaca trebalo da deluje kao najbolja vest za zrenjanski sport to ipak nije slučaj jer su u „Omladinac“ pristigli mačevaoci „Vojvodine“ koja je nedavno isključena iz Mačevalačkog saveza Srbije. Kako i zašto pojasnio je jedan od osnivača kluba i trener novosadske „Vojvodine“ Veselko Dumitrov. Dumitrov je objasnio i ko su ljudi koji su preuzeli Savez i od kojih strepe rukovodioci i treneri mačevalačkih klubova u Srbiji.

Iako zbog toga što je nepodoban Mačevalačkom savezu Srbije trpi posledice već 4 godine Dumitrov ne odustaje od borbe i, kako kaže, zarad hiljada takmičara koje je trenirao i 30 godina međunarodne karijere, nastavlja da se bori za opstanak mačevanja u Srbiji i za to da se mladi bave sportom. Dumitrov je objasnio i kako izgleda mačevanje u rukama kriminala, ali i rekao da pred tim kriminalom neće ustuknuti već da će nastaviti svoju karijeru. Mačevaoci „Vojvodine“ su se posle burnih dana u klubu lepo uklopili u mačevalački klub „Omladinac“ i već su u klub doneli 4 zlatna odličja.

Da aktuelna vlast ne poštuje sport i sportiste čuli smo već nebrojano puta, ali nismo mogli ni da pomislimo da će želja za nipodaštavanjem i uništavanjem sporta u zemlji velikih šampiona dovesti do toga da se gase i mačevalački klubovi, kojih inače ima malo niti smo sanjali da će se koruptivne i kriminalne radnje vršiti u viteškom sportu kao što je mačevanje. Međutim, interes je izgleda prevladao, pa se na vodeća mesta u savezima postavljaju partijski poslušnici koji su zadužili stranku i koji je, raznoraznim nečasnim radnjama i dalje zadužuju, klubovi se gase jer je lakše kontrolisati manji broj klubova, a oni koji su „neposlušni“ prema Savezu ugnjetavaju se na svakom koraku. Ako je Veselko Dumitrov, koji je zadužio mačevanje u Srbiji i doprineo njegovoj afirmaciji, zaslužio ovakav tretman šta mogu da očekuju ono manje poznati i priznati od njega. I čini se da se ostvaruje ono što je Dumitrov i rekao – slomiti najpre najjačeg da bi ostali bili mnogo lakše slomljeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here