Akcija „Ptice moje hranilice – Ko to tamo kljuca“ – Vrabac pokućar izbrojan 1.112 puta

0
46

U zanimljivoj nagradnoj akciji „Ptice moje hranilice – Ko to tamo kljuca“ koju je organizovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 27. do 29. januara, okupilo se preko 100 učesnika!

Pristigli rezultati brojanja ptica na hranilicama na prozoru ili balkonu, javnoj zelenoj površini, bašti ili dvorištu, iznenadili su nas podacima, jer je ove zime divljih goluba i sivih vrana bilo znatno više nego prethodnih godina. Naravno, sasvim očekivano, od 4.521 jedinke raznih vrsta ptica širom Subotice, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Pančeva, Majdanpeka, Kragujevca, Zaječara, Negotina i Niša, vrabac pokućar odneo je titulu najbrojnije vrste na jer je izbrojan 1.112 puta, dok su samo najsrećniji uočili najmanju vrstu senice – jelovu senicu, i kraljića.

Početak zime je bio topliji, a to potvrđuje i dobar deo posmatrača. Izdvaja se komentar jedne učesnice, „ove godine imam tri hranilice, ali sam primetila manje ptica, kao i da ptice ne jedu toliko kao prošle godine”, a druga učesnica dodaje, “u odnosu na prošlu godinu, kada sam u svojoj bašti hranila veliko jato velikih senica i četiri plave senice, ove zime nema nijedne”.

Cilj akcije nije bila samo pomoć pticama da u zimskom periodu nađu hranu i da se na trenutak sklone i predahnu, već da ljudi  zastanu na sat vremena u eri tehnologije i da uživaju u prirodi, na svežem vazduhu, a da u isto vreme urade i nešto plemenito za ptice u svojoj okolini. To potvrđuje i komentar jednog učesnika, “bilo mi je lepo, video sam mnogo ptica i vreme sam provodio napolju”.

Obradovala su  iskustva učesnika koji godinama hrane ptice semenkama, žitaricama, kukuruzom, masnim kuglama i na čije se hranilice jata ptica uvek vraćaju. Međutim, iz Društva podsećaju da ptice ne treba hraniti mrvama od hleba i drugog peciva, jer oni nemaju nutritivnu vrednost, a puni su konzervansa i šećera.

Ovu uspešna akcija zatvorena je  izvlačenjem srećne dobitnice, Zorice Trkulje, koja je dobila džak suncokreta i drvenu baštensku hranilicu za ptice koja je donacija Internet platforme e-Berza.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here