Veliko je interesovanje za pomoć zadrugama, đaci i najstariji očekuju još jedan minibus, pripremaju se za nove Miholjske susrete i očekuju obnovu Doma kulture, a svi zajedno posebno i sa nestrpljenjem, čekaju nove mlade komšije koji će doći sa svojom decom i ući u, za sada prazne seoske kuće, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u razgovoru sa građanima Lebana.

U neformalnom razgovoru pre sednice povodom 100 dana rade Vlade Srbije Krkobabić je odgovarao na pitanja o penzijama, socijalnim – garantovanim penzijama i dodeli praznih kuća u selima. „Lebane 2023 – nastavljamo sa programima”, poručio je Krkobabić. Obišao je dva od tri projekta koje je Ministarstvo za brigu o selu realizovalo u Lebanu. Voćarska zadruga u selu Bošnjace „Agro prima jug” dobila je 13,4 miliona dinara za unapređenje poslovanja nabavkom rashladnog agregata i savremene opreme za preradu voća. Zahvaljujući toj investiciji ostvarili su prihod od 53 miliona dinara u poslovnoj 2022. godini i dostigli izvoz u iznosu od 40 miliona dinara. Programom podrške zadrugama do sada je pomognut rad 207 zadruga na teritoriji Srbije, od toga u Jablaničkom okrugu 14, od kojih se dve nalaze u Lebanu.

Krkobabić je na autobuskoj stanici u Lebanu dočekao minibus za prevoz stanovnika iz udaljenih sela Lebana, kupljenim takođe sredstvima Ministarstva za brigu o selu, pa je ministar porazgovarao sa đacima osnovne škole i starijim stanovništvom koje svakodnevno koristi ovaj vid prevoza.  Iz ovog programa do sada je dodeljeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, od kojih 28 pripada četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima. U Jablaničkom okrugu četiri opštine su dobile sredstva za ovakav minibus, a mnoga sela u Srbiji su na ovaj način po prvi put dobila vezu između sela ili vezu sa gradom ili opštinom.

U opštini Lebane 2021. i 2022. godine sproveden je i Program dodele bespovratnih sredstava za organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela” i to u selima Bošnjace, Grgurovce, Pertate, Togočevce, Konjino i Popovce. Iz četvrtog programa ovog ministarstva – dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, do sada je dodeljeno 19 seoskih kuća u Jablaničkom okrugu.