Remek-dela Nadežde Petrović iz privatnih kolekcija na poštanskim markama

0
50

Pošta Srbije predstavila je i pustila u opticaj ekskluzivno filatelističko izdanje poštanskih maraka „150 godina od rođenja Nadežde Petrović”, sa motivima deset umetničkih slika Nadežde Petrović iz privatnih kolekcija, koja do sada nisu izlagana.

Na događaju u PTT muzeju, o životu i umetnosti Nadežde Petrović, motivima i značaju filatelističkog projekta, govorili su Nikola Kusovac, istaknuti istoričar umetnosti, i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije koji je istakao da se sa ponosom, zahvalnošću i poštovanjem sećamo Nadežde Petrović i dodao da će ovaj poduhvat značajno uticati na našu kulturno-umetničku scenu. Istoričar umetnosti, Nikola Kusovac, izjavio je da o Srbiji i srpskom narodu najbolje govori slika Gračanica Nadežde Petrović.

Na prigodnom izdanju poštanskih maraka izdanja „150 godina od rođenja Nadežde Petrović” motivi na markama su: Crvena kuća u predelu, Fasada Crkve Sv. Marka u Veneciji, Crveni božuri, motivi na vinjetama – Prizren, Anđa u dvorištu, Predeo, Čobanin svira u frulu, motivi na kovertama: Čišćenje gusenica, Portret Jovana Skerlića, Sestre. U emisiji su tri prigodne poštanske marke u tabaku sa 12 maraka i osam vinjeta, tri koverta prvog dana i prigodan žig. Grafička realizacija izdanja delo je Nadežde Skočajić, kreatorke maraka Pošte Srbije. Stručnu saradnju obezbedili su Nikola Kusovac i Ljubica Miljković, istoričarka umetnosti, jedan od najvećih poznavalaca dela Nadežde Petrović. Izložba filatelističkog izdanja za posetioce je otvorena u PTT muzeju do 24. februara, u radnom vremenu Muzeja: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova; četvrtkom i subotom od 12 do 20 časova. Ulaz je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here