Otvorena izložba posvećena Nadeždi Petrović: Modernost i nacija u Narodnom muzeju Srbije

0
50

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je uoči obeležavanja Sretenja – Dana državnosti i povodom 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović izložbu „Nadežda Petrović: Modernost i nacija“ u Narodnom muzeju Srbije.

Otvarajući izložbu ,,Nadežda Petrović: Modernost i nacija’’ u Narodnom muzeju Srbije, ministarka kulture Maja Gojković poručila je da je ova velika umetnica svojom slikarskom veštinom, ali i životnim načelima zauzela jedinstveno mesto u istoriji srpske kulture i kulturnom nasleđu naše zemlje.

Imajući u vidu njenu globalnu prepoznatljivost, Ministarstvo kulture iniciralo je da Unesko uvrsti u svoj zvanični kalendar obeležavanje 150 godina od rođenja Nadežde Petrović.

Pored izložbe koja je već otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i pored izložbe u Narodnom muzeju Srbije, koja će svoj put nastaviti u Sloveniji, Banja Luci i Nišu, obeležavanju se priključio i Nadeždin rodni grad – Čačak. Program prve Nacionalne prestonice kulture obuhvatiće konzervaciju i restauraciju bronzane skulpture „Nadežda Petrović“, autora Ivana Meštrovića, kao i premijerno predstavljanje izložbe njenih crteža koji se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here