Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva premijerku Anu Brnabić da pokrene sistemske reforme i založi se za decentralizaciju države, umesto što sa članovima svog kabineta glumi zabrinutost za stanje u selima i malim opštinama Srbije i Vojvodine.

Kabinet Ane Brnabić pre nekoliko dana obeležio je 100 dana rada, u maloj opštini Lebane. Priređen je pravi performans koji je za cilj imao pokazivanje velike brige sa male sredine, posebno sela. Malo se čulo o istinskim problemima ovih sredina. Niko nije pomenuo da je opština Lebane izgubila gotovo 40% stanovnika i da je prosečna plata u ovoj opštini za 32% niža od prosečne u Srbiji, a za 46% niža od prosečne plate u Beogradu. Slično stanje je i u opštinama poput Plandišta, Kovačice, Sečnja ili Čoke.

Podaci o demografskoj katastrofi u svim krajevima Srbije se veoma retko pominju. Dok, sa jedne strane, kabinet Ane Brnabić sam hvali svoju „brigu“ za sve krajeve zemlje, dotle traju masovna ulaganja u grad Beograd. Budžet Beograda je duplo veći od budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Dok železničke kompozicije sa opasnim otpadom ispadaju sa pruga širom Vojvodine i Srbije, vlast izdvaja 255 miliona evra svih građana Srbije za izgradnju metroa u Beogradu, i to samo za 2023. godini. Konačna cifra će sigurno biti mnogo veća. LSV smatra da je ponašanje Vlade i drugih državnih institucija skandalozno i da procesi centralizacije države predstavljaju otvoreno kršenje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koji Srbija kao članica Saveta Evrope, mora u potpunosti da poštuje i da jača poziciju regionalnih i lokalnih vlasti. Života ima i izvan Beograda.