Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas Trening centar Vazduhoplovne akademije i prisustvovala uručenju donacije kompanije MTU toj obrazovnoj ustanovi, avionskog motora Erbasa 318, koji će u Akademiji biti učilo za obrazovanje srednjoškolaca i studenata.

Brnabić je iskazala zahvalnost MTU na donaciji, kao i na odluci da izabere Srbiju kao investicionu destinaciju i izgradi fabriku u Staroj Pazovi, gde već sada radi 230 ljudi, a plan je da za nekoliko godina bude 500 zaposlenih. Ona je posebno izrazila zadovoljstvo time što MTU ne krije da je doneo dobru odluku kada je krenuo sa investicijom u Srbiji. Nadamo se da ćemo u partnerstvu sa MTU i Vazduhoplovnom akademijom dovoditi strance na obrazovanje i rad u našu zemlju, rekla je premijerka i istakla da je do sada u razvoj Vazduhoplovne akademije uloženo 377 miliona dinara.

Glavni programski direktor kompanije MTU Mihael Šrajg ocenio je da je današnja donacija veoma mali poklon u odnosu na ono što kompanija dobija u Srbiji. Rezultat naše saradnje jeste i motivacija za buduće generacije. Očekujemo da i ovaj poklon doprinese daljem prosperitetu naše saradnje, rekao je on. Iz MTU je danas najavljeno da će u narednih nekoliko godina broj zaposlenih u toj kompaniji u Srbiji porasti na 500, te da očekuju kadrove sa Vazduhoplovne akademije.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović ocenio je kao odličnu četvorogodišnju saradnju sa kompanijom MTU, dodavši da se u toj obrazovnoj ustanovi trude da u razvoju prate kompaniju. Na Akademiji se, u saradnji sa MTU, već obrazuju prve generacije učenika po modelu dualnog obrazovanja. Cvijović je rekao da će, uz planirani razvoj, Akademija imati mogućnost da kroz trening centar, visoku strukovnu školu i srednju školu obrazuje ukupno 1.500 kadrova za vazduhoplovstvo, koji će sticati evropske vazduhoplovne licence.