Školovanje jedne osobe u Srbiji od predškolskog obrazovanja do završenih studija u proseku košta više od 34.000 evra, u zavisnosti od izabrane srednje škole i fakulteta. Prema istraživanju Instituta za razvoj i inovacije, najviše košta školovanje studenta koji je završio osnovne studije stomatologije – gotovo 71.000 evra.

Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj i inovacije rekao je da je studija izrađena na osnovu makroekonomskih podataka i da su tokom istraživanja krenuli od toga koliko se u Srbiji izdvaja sredstava za obrazovanje. „Posmatrali smo da je taj mladi čovek, visoko obrazovan, bio pet godina na fakultetu. Dakle, otišao je u produženu godinu u proseku i da je diplomirao 2018. godine, što znači da je krenuo u predškolsko 2000. godine. U tom periodu od 18 godina, dok je diplomirao, država, njegova porodica su uložili u njega 34.100 evra“, rekao je Jevtović.

Naveo je da su do tog iznosa došli na osnovu ekonomskih i statističkih podataka. „Kada kopate po BDP-u, dođete do proizvodnog pristupa BDP-a, pa vidite koliki je autput sektora obrazovanja, to se može pronaći u BDP-u, kada se on obračunava. Na to dodate koliki su neformalni troškovi i neformalna ekonomija koju objavljuje Republički zavod za statistiku, a odnosi se na sektor obrazovanja, tu vam dođu privatni časovi, prevodioci, kada šaljete dete u razne školice. I na to dodate još učenički i studentski standard – koliko Republika Srbija izdvaja za učenički i studentski standard“, rekao je Jevtović.

Dodao je da su nakon toga sve to sabrali i podelili sa brojem učenika uz prilagođavanje sa nivoom cena od 2000. do 2018. godine i došli do podatka da je prosečan diplomac u Srbiji koštao državu 34.100 evra. Nakon toga su, dodao je Jevtović, izvršili dodatno istraživanje na Univerzitetu u Beogradu. „Dodatno istraživanje se odnosilo na osam izabranih fakulteta sa Beogradskog univerziteta. I tu su se naše pretpostavke ispostavile da trošak varira od izabranog Ekonomskog fakulteta gde se najmanje potroši novca da bi se dobio diplomac, kad kažem najmanje, i država i sami građani, do stomatologije koja je definitivno najskuplja“, istakao je Jevtović. Objasnio je da su, prema istraživanju, za stomatologa sa završenim studijama potrebne 53.000 evra, a kada se na to doda i novac za osnovnu i srednju školu, dolazi se do gotovo 71.000 evra.