Prilikom kupovine jednodnevnih pilića obratite pažnju u kakvom su stanju i kako izgledaju. Treba da budu suvi, čistog paperja. Kloaka je suva, čista, ružičasta. Pupčana vrpca da je osušena, potpuno zatvorena i ne sme da krvari.

Pilići treba da budu živahni, da su stabilni na nogama, ravnih leđa, da imaju dobar položaj glave, da ona ne pada i da je ne uvlače. Krila su čvrsto priljubljena uz telo. Oči i kljun su sjajni. Pile obraća pažnju kada ga blago gurnete rukom. Neće se skupiti i leći. Zdravi pilići su aktivni, reaguju na nadražaje, zvuk i dodir, lako se kreću i pronalaze vodu i hranu. Kako bi brzo utvrdili da li su kvalitetni i zdravi prevrnite ih na leđa. Pilići u dobroj formi će odmah lako da stanu na noge. Kada ih kupite i donesete kući znajte da su prvih desetak dana najosetljiviji i traže pojačanu brigu. Veoma su osetljivi na neadekvatnu temperaturu i preteranu vlagu. Hrana treba da je prilagođena. Podložni su pojavi bakterijskih i virusnih infekcija.

Prostor treba da je suv, sa dobrom ventilacijom i bez promaje, čist i dezinfikovan. Voda i hrana treba da budu lako dostupni, a temperatura i vlažnost regulisani. Prvog dana treba da je do 30ºC, a zatim se tokom svake sedmice snižava za po tri stepena. Prelaz neka bude postepen kako ne bi izazvali stres. Na kraju prve sedmice potrebno je da vrednost temperature bude 28ºC. Postepeno se snižava kako bi 21. dana dostigla vrednost 18ºC. Upotrebom veštačke kvočke, lampe, istovremeno ćete podesiti temperaturu i osvetljenost. Visoka vlažnost je opasnost zbog podložnosti mladih jedinki pojavi raznih oboljenja, posebno kokcidioze. U prvim danima vlažnost vazduha se kreće od 65 do 70 odsto, a zatim se smanjuje na 55 do 60 odsto. Neće im odgovarati ni presuv vazduh, jer će reagovati većom potrošnjom vode i manjom potrošnjom hrane.

Hrana se daje 12 sati posle izleganja. Najbolje im odgovaraju obroci na bazi kukuruza i prosa. Kod prvog obroka daje im se pet postotni rastvor glukoze. Od drugog dana može im se davati ječam, ovsene pahuljice samleveni na odgovarajuću granulaciju. Kasnije im se dodaje biljna hrana: kuvani krompir, šargarepa, kopriva, maslačak, zeleni luk. Obroci treba da su manji i da se daju tokom 24 sata. Ukupno treba da se hrane do osam puta. Voda da je sobne temperature, čista. Najbolje je prokuvati i pustiti da se ohladi. Namenski vitaminski dodaci se dodaju u vodu.