Primena bakra u zasadima voća i vinove loze je od izuzetnog značaja u zimskim mesecima pre kretanja vegetacije kako bi se uništile prezimljavajuće forme gljivica ili bakterija.

Sa toplijim danima  trebalo bi odraditi rezidbu voća, ukloniti sve oštećene grane, zaostale plodove koji predstavljaju izvor zaraze za predstojeću vegetacionu sezonu kao i obolelo lišće koje visi na grani. Rezidba se može uraditi i ranije, ali je poslednji rok za zimsko prskanje pre nego što biljka započne proces vegetacije, a to je početkom marta, kada to vremenski uslovi dozvole.Bakarne preparate važno je blagovremeno primeniti kako ne bi došlo do razvoja bolesti i povećanog broja štetnih insekata kojima niska temperatura ne predstavlja problem prilikom razvića. Uz dodatak mineralnog ulja u pojedinim preparatima mogu se uspešno suzbiti i štetni insekti kao i grinje koje su prezimile na pojedininim delovima voća, na stablu, granama, grančicama i pupoljcima.

Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, da ne bi došlo do zanošenja preparata, pri temperaturi oko 10 stepeni celzijusa, u najtoplijem delu dana, tako da ima dovoljno vremena da se depozit osuši dok ne počne da mrzne. Prskanje treba da bude temeljno, što znači da stabla treba potpuno nakvasiti dok sa njih ne počne da kaplje, zbog čega se često kaže da „voćke treba okupati“ kako bi sprečili kretanje infekcija koje prezimljavaju u voćnjacima i vinogradima. Patogeni koji prezimljavaju na biljkama u proleće kada su povoljni uslovi za razvoj bolesti mogu izazvati infekciju, pa  se tako imamo  prouzrokovače sušenja cvetova, grana i grančica i trulež ploda na koštičavim voćnim vrstama. Što se tiče prezimljavajućih formi štetnih insekata, a koji se mogu suzbiti zimskim tretiranjem bakarnim preparatima ističu se štitaste i lisne vaši, moljci i slično. Ukoliko je potrebno da biljka bude zaštićena na duži vremenski period koriste se preparati na bazi bakar oksihlorida, bakar oksida ili bordovske čorbe. Međutim, ukoliko je potrebno trenutno brzo delovanje bakra onda se treba opredeliti za bakar sulfat ili trobazni bakar sulfat koji imaju i najjače baktericidno dejstvo.Poslednje prskanje preparatima na bazi bakra se vrši u jesen kada opadne 50 odsto lišća kod voća i vinove loze i kada su temperature više od osam do 10 stepeni celzijusa. Ovo je takođe važan tretman, jer pripremamo biljku za zimu i sprečavamo pojavu infekcije narednog proleća. Veoma je  važno da se prilikom primene bakra mora voditi računa da ne krene vegetacioni period, jer će u suprotnom preparat izazvati ožegotine na mladim listićima voća, naročito kod breskve koja je jako osetljiva na već pomenuti bakar.