Siriji upućena humanitarna pomoć u vrednosti od približno milion evra

0
66

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je sinoć, zajedno sa ambasadorom Sirije u Srbiji Basemom Džamanom Agom, otpremanju 105 tona humanitarne pomoći ukupne vrednosti oko milion evra koju je Republika Srbija poslala građanima Sirije koji su pogođeni katastrofalnim zemljotresima.

Ovaj kontingent humanitarne pomoći koju čine lekovi, medicinska oprema i sanitetski materijal u  vrednosti od 71.904.428 dinara, zatim hrana u vrednosti 20.916.687 dinara, šatori, agregati, ćebad, sredstva za higijenu, kao i druge potrepštine neophodne građanima Sirije, obezbedila je Vlada Republike Srbije, u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, RFZO, MUP-SVS, Crvenim krstom Srbije, Komesarijatom za izbeglice i migracije, kao i domaćim kompanijama.

„Vlada Srbije je već odobrila pomoć u iznosu od milion evra koja je uplaćena Siriji.To nije sve. U ovom trenutku u magacinima za prijem humanitarne pomoći koju obezbeđuje Vlada, ali i građani i domaća privredna društva, ostalo je još blizu 100 tona pomoći, koja će biti otpremljena Siriji drumskim i morskim prevozom. Ovom prilikom želim i da se zahvalim građanima Srbije i privrednim društvima, koji su još jednom pokazali veliko srce, jer takođe nesebično pomažu građanima Sirije i Turske slanjem SMS poruka“, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Ministar je istakao da je naša obaveza da pomognemo, kao što su i drugi pomagali nama kada nam je to bilo neophodno.

Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga zahvalio se ministru unutrašnjih poslova Gašiću i Vladi Republike Srbije koji su omogućili slanje pošiljke ugroženom stanovništvu u Siriji.

Vlada Srbije osnovala je Operativni tim za koordinaciju humanitarne pomoći za Republiku Tursku i Sirijsku Arapsku Republiku, sa zadatkom da koordinira pribavljanje informacija o njihovim potrebama u robi, određivanje vrste, količine i prioriteta upućivanja robe i načinima transporta robe, kao i slanje novčane pomoći prikupljene od strane fizičkih i pravnih lica preko posebnih humanitarnih brojeva mobilnih operatera na teritoriji Republike Srbije, odnosno druge prikupljene novčane pomoći.

U želji za dodatnu pomoć, ali i poštujući želju građana, Vlada je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije otvorila humanitarni SMS broj 1004, i sva sredstva prikupljena na ovaj način biće donirana Crvenom polumesecu Sirije kroz mehanizam Međunarodnog crvenog krsta i crvenog polumeseca u Ženevi. Otvoren je i SMS broj za uplaćivanje pomoć Turskoj – 1003.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here