Dačić: Srbija visoko ceni ulogu komesara za ljudska prava Saveta Evrope

0
49

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa komesarkom Saveta Evrope za ljudska prava Dunjom Mijatović o stanju ljudskih prava i sloboda, tranzicionoj pravdi, pravima žena i rodnoj ravnopravnosti, kao i o slobodi izražavanja, okupljanja i udruživanja.

Dačić je istakao da Srbija visoko ceni ulogu komesara za ljudska prava, kao važnog mehanizma za zaštitu i unapređenje stanja ljudskih prava i sloboda u državama članicama SE, uključujući i identifikovanje i ukazivanje na eventualne nedostatke, kako u zakonodavnom okviru kojim je regulisano pitanje ljudskih prava, tako i u njegovoj primeni.On je napomenuo da reforme ostaju naš glavni prioritet, te izrazio zahvalnost Savetu Evrope na podršci u reformskom procesu.

Prvi potpredsednik Vlade je naglasio da je neophodno jačati politički dijalog među članicama Saveta Evrope, i posebno podvukao posvećenost Srbije stabilnosti u regionu i obezbeđivanju povoljne klime za dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja na miran i odgovoran način.Dačić je ukazao na brojne korake koji su ostvareni u oblasti vladavine prava, ocenivši to kao jasan pokazatelj posvećenosti evropskim integracijama i stvaranju stabilnih osnova za dalji razvoj.

Sagovornici su razmenili mišljenje o stanju prava i sloboda srpskog naroda na Kosmetu, uključujući prava i slobode povratnika koji su obrađeni u komesarkinom memorandumu, objavljenom nakon njene posete pokrajini u junu prošle godine. U tom dokumentu prepoznate su mnogobrojne prepreke održivom povratku srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here