BSŽ vakcina hitno povučena iz upotrebe u Srbiji

0
52

Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“, objavio je portal Nova.rs.

U dokumentu datiranom 15. marta sa potpisom koordinatora za opoziv, zahtevano je hitno povlačenje BSŽ vakcine zbog “sumnje u kvalitet proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija u odnosu na deklarisani“. “Zaustaviti isporuku i korišćenje navedenog proizvoda”, nalog je koordinatora, naveden u dokumentu.

Prema pisanju portala Nova.rs, te vakcine su do leta 2022. navodno aplikovane deci, iz proizvodnje u pogonu Instituta „Torlak“, međutim u oktobru prošle godine javnost je obaveštena da su novorođenčad umesto ove vakcine, primala bugarsku vakcinu, zapravo samo fiziološki rastvor. Razlog je bilo pogrešno dato uputstvo za korišćenje, a potom se ispostavilo da od jula deca ne primaju „domaću“, već bugarsku vakcinu, koju je “Torlak” u vreme kada je Institutom rukovodila doktorka Vera Stoiljković, poručio iz Bugarske. “U međuvremenu je očigledno ponovo Torlakov pogon počeo sa proizvodnjom, da bi je sada konačno povukli zbog neefikasnosti i sumnje u kvalitet. Nije poznato da li su, i koliko je beba, primilo vakcinu koja je sada proglašena neefikasnom”, navodi portal Nova.rs.

Krajem oktobra 2022. ministarka zdravlja Danica Grujičić obavestila je javnost da je u GAK „Narodni front“, 600 beba umesto BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor, a slučaj je preuzelo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here