Počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije sa MMF-om

0
105

Narodna banka Srbije saopštila je da su plenarnim sastankom koji je danas održan u toj instituciji počeli zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Delegaciju Srbije predvodi guverner Narodne banke Srbije i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković, a u razgovorima je učestvovao i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima. Misija MMF-a, koju predvodi Donal Mekgetigan, boraviće u Beogradu do 4. aprila, a razgovori koji su danas počeli odvijaju se u okviru prvog razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je odobren Srbiji 19. decembra 2022. godine, kao i povodom redovnih konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda.

Tokom misije biće razmotreni sprovođenje i efikasnost mera ekonomske politike u uslovima izazova koji dolaze iz međunarodnog okruženja, izgledi srpske ekonomije u narednom periodu i realizacija ciljeva ekonomskog programa koji je podržan stendbaj aranžmanom. Program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

Pored toga, obaviće se i konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, što se redovno čini sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije ove međunarodne finansijske institucije. Prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su 2021. godine, navodi se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here