Struja će od 1. maja poskupeti za osam odsto, a gas za 10 odsto, a iz Ministartsva rudarstva i energetike su naveli da su se uprkos pritiscima izborili za najnižu moguću korekciju cena ovih energenata koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Agencija za energetiku Srbije ranije danas je dala saglasnost za povećanje cena ovih energenata, tako da će cena gasa sa porezom biti 4,55 dinara po kilovat satu, a cena struje 13,31 dinar. U Ministarstvu ističu da će prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara, kao i da će i posle najnovijeg povećanja koje će uslediti cene električne energije i gasa za domaćinstva u Srbiji i dalje ostati među najnižima u Evropi. „Cene će ostati među najnižim u Evropi pre svega zbog dotacija države, jer želimo da obezbedimo nesmetano snabdevanje, uz maksimalno očuvanje životnog standarda građana. Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade Srbije“, navode iz Ministarsva. Dodaju da su u budžetu, kako bi se pomoglo socijalno ugroženim potrošačima, izdvojene četiri milijarde dinara.

Iz Ministarstva apeluju na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa. Navode i da će država nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje i da će ubrzo biti raspisan novi javni poziv.