Gojković i Sakelaropulu položile vence na spomenik Rigi od Fere

0
65

Ministarka kulture u Srbiji Maja Gojković i predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu položile su danas vence na spomenik grčkom revolucionaru Rigi od Fere.

 Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, u pratnji potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture Maje Gojković, položila je danas uz vojne počasti venac na spomenik grčkom revolucionaru Rigi od Fere u Beogradu. Nakon polaganja venca, Gojković je s predsednicom Grčke obišla Kulu Nebojša u kojoj je ubijen Riga od Fere u vreme otomanske vlasti, koja je utvrđena za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarsva, projekat revitalizacije kompleksa završen je u saradnji s Vladom Grčke, koja je dala donaciju za njegovu realizaciju. Gojković i Sakelaropulu su u okviru kule obišle izložbenu postavku koja, pored istorijata kule, prikazuje život Rige od Fere, vođe grčkog pokreta i borca za oslobođenje balkanskih naroda od Turaka, gde je 1798. godine i ubijen. Gojković i Sakelaropulu su naglasile da dve zemlje povezuju značajne kulturne i istorijske veze, kao i da kultura dodatno spaja dva prijateljska naroda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here