Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 4. aprila u Briselu

0
29

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković najavio je danas da će u nastavku dijaloga Beograda i Prištine 4. aprila u Briselu biti reči o konkretnim koracima za sprovođenja dogovora iz Ohrida, uz jasno istaknute crvene linije.

Petković je rekao da te linije podrazumevaju da se Beograd nikada neće saglasiti da takozvano Kosovo postane član Ujedinjenih nacija i da ni de fakto, ni de jure neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Prema njegovim rečima, o svemu drugom što je dogovoreno u Aneksu o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine možemo da razgovaramo i da vidimo na koji način ćemo to implementirati. On je naveo da je u tekstu Aneksa među prvim obavezama koje treba ispuniti obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, i to u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga u kojima su jasno definisane njene suštinske nadležnosti, ciljevi, organi, i to kako Zajednica funkcioniše, uključujući i tačku 16 koja propisuje i da Beograd finansira ZSO.

Petković je ponovio da jedino dijalog može da obezbedi normalizaciju odnosa, jer nam je preko potrebno da sarađujemo, da imamo slobodu kretanja i da ljudi koji žive na Kosmetu imaju normalan život, pogotovo Srbi koji su ugnjetavani i koji svakodnevno preživljavaju najrazličitije napade i institucionalno nasilje od strane Aljbina Kurtija i Prištine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here