Finska pristupila NATO-u

0
31

Jedanaest meseci od podnošenja zahtava Finska je danas zvanično postala 31. članica NATO-a. Dok zapadna vojna alijansa slavi pristupanje Finske i svoj 74 rođendan, Kremlj negoduje zbog ugrožavanja nacionalnih interesa Rusije i preti kontramerama.

Generalni sekretar zapadne vojne alijanse je tim povodom rekao da je Finska sa svojih 5,5 miliona stanovnika “sada sigurna“, da zajedno saveznici NATO-a predstavljaju “50 odsto globalne vojne sile“ i dok god su “verodostojno jedinstveni i međusobno se štite ni jedna članica NATO-a neće biti napadnuta“. Finska pristupa NATO-u 74 godine od njegovog osnivanja 4. aprila 1949. u Vašingtonu, pa Alijansa rođendan slavi pojačana za jednog člana.

U Moskvi se na finsko napuštanje vojne nutralnosti ne gleda nimalo blagonaklono, zajednička granica, koja je danas postala granica sa NATO-om, dugačka je 1340 kilometara i do sada je, posmatrano geopolitički, najdalekosežnija posledica napada Rusije na Ukrajinu, ocenjuje nemački “Špigel“. Neposredna rusko-natovska granica sada je više nego duplo duža. Kremlj je kritikovao potez susedne države kao “ugrožavanje ruske bezbednosti“. “Proširenje NATO-a je napad na našu sigurnost i nacionalne interese Rusije“, izjavio je portparol Krmlja Dmitri Peskov, te će Rusija preduzeti odgovarajuće kontramere. Nije preciziro o kakvim potezima se radi.

Finska je zahtev za članstvo u NATO podnela zajedno sa Švedskom, ali njen prijem još uvek blokiraju Turska i Mađarska. Odluka o prijemu u Alijansu mora da bude jednoglasna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here