Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim predstavnikom Vlade Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskim integracijama, kao i o aktuelnoj regionalnoj situaciji i najnovijim dešavanjima u okviru inicijative Berlinski proces.

Premijerka Brnabić je rekla da je Srbija zainteresovana za jačanje sinergije sa Nemačkom, ističući da pored nastavka investicione saradnje, naročito u visokotehnološkom sektoru, postoje velike mogućnosti za produbljivanje odnosa i u oblastima energetike, auto-industrije, kao i nauke i obrazovanja. Premijerka je naglasila da je saradnja u regionu strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji. Predsednica Vlade je, govoreći o aktuelnim prilikama na Kosovu i Metohiji, istakla posvećenost Beograda očuvanju mira i stabilnosti i naglasila da očekuje konstruktivnu podršku koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Zaracin je naglasio da su razgovori Beograda i Prištine dobra osnova za dalju diskusiju i napredak, a da nedavni iskoraci u dijalogu predstavljaju važan korak na putu ka Evropskoj uniji, kao i da je implementacija ključna. Takođe, on je istakao značaj daljih koraka na uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, podvukavši da očekuje da će rezultati inicijative Berlinski proces omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne benefite za stanovnike regiona.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad.