Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je danas Treću brigadu kopnene vojske i Mešovitu artiljerijsku brigadu u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“.

Ministra Vučevića dočekao je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, a komandant Treće brigade kopnene vojske pukovnik Dragan Antić i komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Dejan Novaković informisali su ministra odbrane o stanju u jedinicama, ključnim zadacima i planovima za naredni period. Ministar Vučević istakao je da pripadnike Treće brigade kopnene vojske i Mešovite artiljerijske brigade, osim savremenog naoružanja i vojne opreme, karakteriše i visok moral.

Nakon sastanka sa komandantima jedinica, u nastavku obilaska, ministar odbrane prisustvovao je prikazu artiljerijske baterije za protivvazduhoplovna dejstva 40 mm „Pasars“ namenjenog za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvođenja borbenih dejstava. Nakon predstavljanja ključnih i osnovnih elemenata obuke artiljerijske baterije prikazan je i rad tenkovske čete u formiranju marša i izviđanje u ulozi čelne patrole na tenkovima M84. Pripadnici Mešovite artiljerijske brigade prikazali su i marš samohodne topovsko-haubičke artiljerijske baterije 155 mm „NORA B-52“ M15 i posedanje elemenata borbenog rasporeda u cilju podrške snaga Kopnene vojske. Poseban deo prikaza odnosio se na rad komandno-izviđačkog vozila BOV KIV, kao i rad na univerzalnoj pokretnoj artiljerijskoj računarskoj stanici.

Na kraju obilaska ministar Vučević obišao je i Spomen sobu Mešovite artiljerijske brigade i tom prilikom u spomen knjigu upisao: “ Artiljerija je uvek bila simbol srpske vojske, ali i naših pobeda. Slavna tradicija, ispričana istorija artiljerijskih jedinica naše vojske, obavezuje pripadnike MABR da budu dostojni naslednici i čuvari ove slavne tradicije. I sam kao artiljerac osećam poseban osećaj ponosa na sve pripadnike ovog roda naše vojske kako u prošlosti, tako i u današnjem vremenu, ali i za buduće generacije”.