Direktor kompanije Kentkart, koja upravlja sistemom naplate karata u javnom prevozu Beograda Veljko Vlahović izjavio je danas da je šef kabineta gradonačelnika Beograda Nenad Milanović ponudio predstavnicima te firme da će im „namestiti“ tender za novi posao, ako pristanu na sporazumni raskid ugovora. „Milanović je na sastanku 9. marta ponudio da će namestiti, centrirati, buduću javnu nabavku ako pristanemo na raskid ugovora, a u suprotnom ulazimo u rat“, rekao je Vlahović.

On je na konferenciji za medije, povodom najave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će 13. aprila odbornicima Skupštine predložiti raskid ugovora sa tom kompanijom, rekao da se navedeni razlozi menjaju, od toga da više ne postoji javni interes, do zamerki da kompanija ne ispunjava ugovorne obaveze. Vlahović je rekao da ni on, ni njegove kolege nikada do sada nisu dobili takvu nezakonitu ponudu i da nije reč o nepostojanju javnog interesa, „nego o ličnom interesu pojedinaca iz gradske vlasti“. „Ovu ponudu tumačimo kao klasičnu ucenu, a ne kao ponudu za sporazumni raskid ugovora“, rekao je Vlahović.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu između Grada Beograda i Kentkarta predviđa, prema njegovim rečima, da rizik ostvarenih prihoda od prevoza snosi Grad jer uređuje tarifni sistem, određuje područje primene, vrste karata, cene i svega ostalog. Kako je rekao ne stoji Šapićeva primedba da nije ostvaren očekivani prihod iz studije koja je napravljena pre potpisivanja ugovora jer je projekcija pre potpisivanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu napravljena za referentni period pre pandemije, a posle nje su se okolnosti izmenile i ljudi su počeli da rade od kuće i manje koriste prevoz.

Vlahović je rekao da je o svemu obavešten pravni tim kompanije koji će preduzeti određene korake i da je teško proceniti koliko bi obeštećenje u ovom trenutku zatražili.