Vučić sa Zijade: Bezbednosna situacija na KiM složena, važne reakcije UN

0
36

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu UNMIK Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu UNMIK, kao i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i u tom kontekstu naglasio da smatramo važnim blagovremene i adekvatne reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, saopštila je pre služba predsednika. učić je ponovio da Srbija insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije SB UN 1244.

Zijade je izrazila podršku dijalogu Beograda i Prištine i naglasila potrebu da se, radi dobrobiti Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, političke obaveze pretoče u konkretne akcije.

Sagovornici su se saglasili da je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB UN od suštinskog značaja kako bi međunarodna zajednica bila redovno informisana o situaciji na terenu.Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, Zijade se sastala sa Vučićem kako bi razgovarali o pitanjima koja trenutno izazivaju zajedničku zabrinutost, uključujući nedavna dešavanja u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine. Ona je, kako se dodaje, ukazala na važnost održavanja konstruktivnog angažmana kako bi se političke obaveze pretočile u konkretne akcije od kojih će na kraju korist imati stanovništvo, uz očekivanje da će to dovesti do dugoročnih mogućnosti regionalnog napretka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here