Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficu UNMIK Karolin Zijade, sa kojom je razgovarao o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu UNMIK, kao i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji složena i u tom kontekstu naglasio da smatramo važnim blagovremene i adekvatne reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SB UN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, saopštila je pre služba predsednika. učić je ponovio da Srbija insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije SB UN 1244.

Zijade je izrazila podršku dijalogu Beograda i Prištine i naglasila potrebu da se, radi dobrobiti Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, političke obaveze pretoče u konkretne akcije.

Sagovornici su se saglasili da je kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SB UN od suštinskog značaja kako bi međunarodna zajednica bila redovno informisana o situaciji na terenu.Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, Zijade se sastala sa Vučićem kako bi razgovarali o pitanjima koja trenutno izazivaju zajedničku zabrinutost, uključujući nedavna dešavanja u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine. Ona je, kako se dodaje, ukazala na važnost održavanja konstruktivnog angažmana kako bi se političke obaveze pretočile u konkretne akcije od kojih će na kraju korist imati stanovništvo, uz očekivanje da će to dovesti do dugoročnih mogućnosti regionalnog napretka.