Ministar Mali – Dobri ekonomski rezultati Srbije uprkos krizi

0
71

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da Srbija, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, nastavlja da beleži dobre ekonomske rezultate, kao i da se nije odustalo ni od jednog kapitalnog infrastrukturnog projekta.

Potpredsednik Vlade, ministar Mali, je rekao da je cilj da do 2030. godine 45 odsto proizvodnje struje dolazi iz obnovljivih izvora energije, za šta je neophodan jak EPS, uz napomenu da će to preduzeće ostati u vlasništvu države. On je istakao da Srbija ne želi da zaostaje za drugima u energetici i da će se do kraja maja izaći sa jasnim planom investicija u EPS na čemu rade stručnjaci iz Norveške, koja je svetski lider u tom sektoru. Mali je, govoreći o investicijama, naglasio da se, uprkos velikoj ekonomskoj krizi, nije odustalo ni od jednog kapitalnog projekta, podsetivši na to da je nedavno otvorena nova deonica auto-puta Surčin–Novi Beograd, u dužini od 8,7 kilometara. Prema njegovim rečima, za par nedelja se završava deo Moravskog koridora,a u toku su i radovi na obilaznici oko Beograda. Pokrenućemo i dva velika projekta – brzu saobraćajnicu Bački breg – Kikinda, koja povezuje dva granična prelaza, što je važan put za Vojvodinu, i počinjemo da radimo obilaznicu oko Kragujevca, najavio je Mali.

Potpredsednik Vlade je naglasio da veliki kapitalni projekti doprinose rastu BDP-a, zapošljavanju i budžetu što dalje obezbeđuje rast plata, penzija i više novca za izgradnju puteva. On je rekao da danas imamo prugu Beograd–Novi Sad, na kojoj vozovi idu 200 kilometara na čas, dodavši da se završetak te pruge do Budimpešte očekuje početkom 2025. godine, kao i da je obezbeđeno 600 miliona evra evropskog granta za deonicu pruge do Niša.

Mali je, govoreći o nedavno okončanim razgovorima sa MMF-om, ocenio da je važna vest da je prva revizija aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom uspešno okončana i da su tokom dve nedelje posete stručnjaci te institucije analizirali svaki makroekonomski podatak, uz detaljne analize celokupne srpske ekonomije. Potpredsednik Vlade je rekao i da je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga „Standard and Poor’s“ potvrdila kreditni rejting Srbije, ocenivši da je naša zemlja uspela da očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost, uprkos krizi. On je istakao i da je Srbija sa 417 milijardi dinara na računu u ovom trenutku potpuno stabilna i likvidna, dodavši da se nastavlja sa investicijama u zdravstvo, pre svega izgradnjom bolnica, kao i da se trenutno obnavlja 11 domova zdravlja u Srbiji. Uz to, kako je rekao, aktivna su i ulaganja u vojsku, ali i povećanje plata, budući da su plate u vojsci od januara povećane 25 odsto, zajedno sa paketom povećanja plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, penzija kumulativno 20,8 odsto, te 14,3 odsto povećanja minimalne zarade.

Potpredsednik Vlade je izrazio očekivanje da će u decembru ove godine prosečna plata dostići 830 do 840 evra, podsetivši na to da je prošlog decembra iznosila 718 evra. Mali je, takođe, rekao da se za penzionerske kartice, koje će biti aktivne od 1. oktobra, do sada prijavilo približno 540.000 penzionera, kao i da se javilo više od 200 firmi voljnih da daju popuste penzionerima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here