Prvi potpreddsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares ocenili su danas da je ekonomska saradnja dveju zemalja značajno unapređena, ali da ima prostora za dalji napredak.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Albaresom, naveo da je spoljnotrgovinska razmena dveju zemalja dostigla skoro milijardu i po evra, ali da je važno i dalje raditi na unapređenju ekonomskih odnosa. On je naglasio da su odnosi dveju zemalja odlični i prijateljski i da beleže veliki uspon, a novi zamah tim odnosima dale su prošlogodišnja poseta Srbiji predsednika Vlade Španije Pedra Sančeza i predsednika Srbije Aleksandra Vučića Madridu.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da je Srbija zahvalna Španiji na čvrstom stavu, koji je nama od velike pomoći, kada je reč o principima očuvanja suvereniteta i integriteta. Kada govorimo o Kosovu i Metohiji, ne govorimo samo sa stanovišta naših interesa, nego i sa stanovišta poštovanja univerzalnih principa međunarodnog prava, predočio je Dačić, istakavši da je za Srbiju od izuzetnog značaja ovakav stav Španije. On je poručio da i Srbija podržava intregritet i suverenitet Španije vezano za razne separatističke ideje i pokrete koji, takođe, pokušavaju da jednostranim aktima ostvare svoje ciljeve, pri čemu je kao pozitivan primer saradnje naveo Institut „Servantes“, koji u našoj zemlji radi skoro 20 godina.

Albares je naveo da su glavne teme razgovora bile bilateralni odnosi dveju zemalja, dijalog Beograda i Prištine, kao i kako približiti Zapadni Balkan Evropskoj uniji. On je preneo da Zapadni Balkan može računati na Španiju za vreme njenog predsedavanja EU, dodavši da se juče potpisanim memorandumom ta zemlja obavezala da će podržavati Srbiju u njenim evropskim aspiracijama. Ministar je rekao da je obilazak ovog regiona počeo posetom Srbiji jer je ona važan partner Španije u svim oblastima saradnje, napomenuvši da je spoljnotrgovinska razmena dveju zemalja premašila milijardu evra i da Španija želi da njene firme budu prisutnije u Srbiji. On je posebno naglasio važnost rada Instituta „Servantes“ u Beogradu, jedinom te vrste na Balkanu, koji igra važnu ulogu u kulturnoj razmeni i doprinosi većem učenju španskog jezika.