Dačić – Formiranje Zajednice srpskih opština je prioritet

0
55

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Briselski sporazum najveće dostignuće Beograda u političkom smislu nakon 1999. godine i Rezolucije SB UN 1244 i da je njime Srbija dobila nešto opipljivo za naš narod na Kosovu i Metohiji.

Ministar Dačić je, povodom 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, čiju okosnicu čini Zajednica srpskih opština, naglasio da zbog toga Priština i izbegava da primeni taj dokument, istakavši da je pozicija naše države jasna, a to je prvo formiranje ZSO pa sve drugo. On je rekao da je pred Srbijom suštinsko zalaganje da se izbori za to da ZSO počne da dobija svoje konture, ocenivši da će razgovori na najvišem nivou, koji su zakazani za 2. maj, biti teški.

Prvi potpredsednik Vlade je ocenio da je suština održavanja lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosmeta da se dobije nelegitimna vlast, koja je izabrana na izborima na kojima Srbi nisu učestvovali, a da Albanci budu na čelu srpskih opština. Dačić je naveo da se pripremaju izbori na kojima se od početka znalo da Srbi neće učestvovati, dodavši da je bezbednosna situacija na Kosmetu veoma komplikovana i da je naš narod izuzetno nezadovoljan. On je rekao da je juče u Strazburu obeleženo 20 godina članstva Srbije u Savetu Evrope, ali da je paralelno sa tim pokušavano da se pokrene procedura za članstvo „Kosova” u toj organizaciji.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da Nemačka vrši veliki pritisak da ta procedura počne, uz napomenu da je SE jedina institucija za čije učlanjenje „Kosovu” nije potreban pristanak Beograda, već dvotrećinska većina ukupnog broja članova. Nikada se do sada nije desilo da u SE bude primljeno nešto što nije država, naglasio je Dačić i ocenio da se time stvaraju presedani. On je, povodom usvajanja odluke o viznoj liberalizaciji za građane takozvanog Kosova u Evropskom parlamentu, naveo da Beograd nije protiv toga, ali da je odabran trenutak kada to izgleda kao nagrada za nešto, a Priština ništa od svojih obaveza nije ispunila.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here