Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas u Budimpešti sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike i novim zajedničkim projektima za koje će uskoro biti potpisani sporazumi.

Đedović je na zajedničkoj konferenciji za novinare prenela da je na današnjem sastanku dogovoreno da na zajedničkoj sednici dveju vlada budu potpisana dva sporazuma. Prvi se, kako je objasnila, odnosi na izgradnju naftovoda Mađarska–Srbija, koji će omogućiti veću sigurnost snabdevanja sirovom naftom, a za taj projekat, čija je procenjena vrednost približno 100 miliona evra, počinje priprema projektne i tehničke dokumentacije. Prema njenim rečima, drugi sporazum se tiče osnivanja zajedničkog preduzeća za trgovinu energijom u vlasništvu „Srbijagasa” i mađarske kompanije „MVM”. Već smo produžili ugovor o zakupu skladišta gasa, a razgovaramo i o povećanju kapaciteta skladištenja u Mađarskoj za potrebe naše zemlje pred narednu grejnu sezonu, rekla je ministarka.

Đedović je istakla da Srbija i Mađarska imaju strateški i partnerski odnos, na temeljima odličnih odnosa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana, što se posebno vidi u oblasti energetike, pre svega kada je reč o snabdevanju gasom i naftom, a sve više i električnom energijom. Ministarka je naglasila da se izgradnjom gasovoda Balkanski tok Srbija pozicionirala kao važna tranzitna zemlja, napomenuvši da se razmatraju dodatni kratkoročni kapaciteti za potrebe Mađarske, dok će, sa izgradnjom gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, naša zemlja imati i dodatni kapacitet, ali i pristup alternativnim izvorima gasa. To je važno i za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede, posebno u susret narednoj zimi, kada će biti velika borba za energente, rekla je ministarka. Ona je napomenula da je vrednost trgovine električnom energijom između dve zemlje u prošloj godini iznosila 77 miliona evra i da je plan da se Srbija i Mađarska dodatno povežu u sektoru elektroenergetike. Prema njenim rečima, izgradnjom panonskog koridora za prenos električne energije, koji treba da bude završen u narednih pet godina, odgovorićemo na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta. Đedović je rekla da je vrednost investicije približno 107 miliona evra, a radi efikasnije realizacije ona će biti proglašena projektom od javnog značaja. Snažno podržavamo Mađarsku da se pridruži i regionalnoj berzi električne energije, kojoj se Slovenija već pridružila zajedno sa našom zemljom. To je značajno zbog uspostavljanja unutardnevnog tržišta električne energije, koje je važno zbog aukcija za tržišne premije za proizvođače iz obnovljivih izvora energije, čije se pokretanje planira u maju, navela je ona.

Sijarto je rekao da se snabdevanje energijom u Evropi odvija sa teškoćama zbog rata u Ukrajini i da Srbija i Mađarska već rade na usaglašavanju priprema za narednu zimu. Pitanje obezbeđivanja energenata je i bezbednosno pitanje, a strateška saradnja na području energetike je garancija da će snabdevanje naših država biti osigurano, istakao je ministar. On je iskazao zahvalnost Srbiji na sigurnom tranzitu gasa kojim do Mađarske dnevno stiže i do 10 miliona kubnih metara i poručio da Srbija može i naredne grejne sezone da računa na kapacitete za skladištenje gasa u Mađarskoj. Zainteresovani smo i da, kad bude završena interkonekcija između Srbije i Bugarske, nabavljamo dodatne količine gasa iz Azerbejdžana ovim gasovodom, rekao je Sijarto. Sigurnost snabdevanja gasom je evropsko pitanje i EU bi trebalo da obezbedi finansijska sredstva za gradnju infrastrukture u jugoistočnoj Evropi, pa i u Srbiji, preko koje i Evropa dobija pristup alternativnim izvorima gasa, poručio je on.