Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom.

Tokom sastanka, predsednik Vučić i tužilac Bramerc razgovarali su o nastavku saradnje između Mehanizma i Srbije, regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina, kao i o pitanju pronalaženja nestalih osoba. Predsednik Vučić je tom prilikom istakao da je Srbija dosledna u nastojanjima da se ostvari pravda za ratne zločine i otkriju nestala lica tokom ratnih sukoba devedesetih godina. Takođe je dodao da će Srbija nastaviti da se ozbiljno i odgovorno odnosi prema saradnji sa Mehanizmom, uz akcenat na unapređenju regionalne pravosudne saradnje.

Glavni tužilac Bramerc je ukazao na predmet „Šešelj“ i na činjenicu da se ne poštuje sud, te je zatražio od Srbije da se po tom pitanju ponaša odgovorno, ali je i pozdravio ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina, ocenivši da je direktan angažman srpskih vlasti i Tužilaštva dao rezultate i rešio probleme, te da bi u tom smeru trebalo nastaviti. Predsednik Vučić pozdravio je kontinuirano angažovanje tužioca Bramerca i podršku koju pruža napretku Srbije ka nacionalnim ciljevima.