Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će, nakon jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope za članstvo takozvanog Kosova u tu organizaciju, doći do dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici Srbije.

Predsednik Vučić je preneo da je na današnjoj sednici Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao na zahtev premijerke Ane Brnabić, bilo reči o glasanju za članstvo takozvanog Kosova u Savetu Evrope i da je izneo svoj stav da ipak ne smemo da prekidamo odnose sa svima u svetu. Hvala Mađarskoj, Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji, ljudima koji su podržali međunarodno javno pravo i povelju Ujedinjenih nacija. Ne smemo da zaboravimo šta su učinili za nas i moramo uvek da znamo da su nam ove zemlje ispred svih drugih, naglasio je predsednik. Prema njegovim rečima, u skladu sa tim biće doneti akti u vezi sa strategijom bezbednosti, ali i strategijom spoljne politike. Radićemo na tome da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnim odnosima i da ne izlazimo iz granica recipročnosti – ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet zašto bismo mi poštovali njihov po svaku cenu. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji, objasnio je on.

Vučić je ukazao na to da je juče uzdržanost na glasanju u Strazburu u Savetu Evrope bilo isto što i glasati za članstvo takozvanog Kosova u ovu organizaciju. On je dodao i da se znalo da u Savetu Evrope postoji potrebna većina, kako od članica EU, tako i od zemalja kandidata koje bespogovorno slušaju Brisel i Vašington. To je sve očekivano. Neočekivana je samo odluka Mađarske i beskrajno sam zahvalan premijeru Viktoru Orbanu na tome. Zamolio sam ga ako može da razmotri poziciju Srbije i oni su se pokazali kao naši najveći prijatelji i glasali su protiv, konstatovao je predsednik.

Vučić je napomenuo da je poznato da zemlje Evropske unije priznaju nezavisnost takozvanog Kosova, ali i da je odlukama pojedinih zemalja bio razočaran. Srbija, kako je ukazao, nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ukrajinski predstavnici su tražili pauzu u radu da bi se konsultovali i onda su doneli odluku da budu uzdržani, dok je za Grčku odluka da glasaju za prijem bila očekivana na osnovu poteza prethodnih meseci i godina.