Juče je počela gradnja prve biogasne elektrane u Novoj Crnji nemačke kompanije Wabio, uz prisustvo nemačke ambasadorke u Srbiji, visokih zvanica i lokalnih predstavnika.

U Novoj Crnji je obeležen početak gradnje biogasne elektrane nemačke kompanije Wabio. Ukupna efikasnost Wabio tehnologije je vrlo visoka, i time je investicija u Wabio biogasna postrojenja vrlo isplativa naglasio je generalni direktor kompanije Rafael Fic uz napomenu da period isplativosti Wabio biogasnih postrojenja iznosi oko četiri godine. Otvaranju je prisustvovala ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad koja je istakla da je Srbiji potrebna radikalna transformacija proizvodnje i potrošnje energije i da upravo ovaj projekat doprinosi toj transformaciji i raznovrsnosti energetskog snabdevanja Srbije.

Wabio Investment Holding Srbija je osnovan sa ciljem investiranja u biogasna postrojenja u Srbiji na platformi Wabio tehnologije. Svako postrojenje proizvodiće oko 5.000.000 m3 zelenog metana. Visina investicije po svakom postrojenju iznosiće oko 20 miliona evra. Plan je da u sledećih pet godina bude izgrađeno 20-ak takvih postrojenja.

Proizvodnjom gasa (metana) iz biomase Srbija može da obezbedi nezavisnost od uvoznog gasa. Sa svakog hektara poljoprivrednog polja, sa kog se u proseku može sakupiti 4t žetvenih ostataka, koji ostaju na polju, Wabio tehnologija može da proizvede najmanje 1.200 m3 zelenog metana. Sa oko 2,5 miliona hektara Srpskih zlatnih polja može se sakupiti oko 10.000.00 t biomase svake godine, iz koje se Wabio tehnologijom može proizvesti 3.000.000.000 m3 zelenog gasa (metana). Srbija sada troši oko tri milijarde m3 prirodnog gasa(metana), što znači da vlastitim resursima, uz agrarnu proizvodnju hrane, istovremeno možemo proizvesti i dovoljno (zelenog) metana. Dakle, proizvodnjom gasa iz biomase možemo obezbedi nezavisnost od uvoznog gasa.