Zatvaranje festivala i odluke žirija 72. festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine

0
28

Žiri 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu: rediteljka Anđelka Nikolić (predsednica), dramaturg Svetislav Jovanov i reditelj Patrik Lazić od 18. do 25. aprila 2023. godine video je 10 predstava u izvođenju sedam vojvođanskih pozorišta. Na završnoj sednici, održanoj 24. aprila, doneo je sledeće:

Da se nagrada za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi „Što na podu spavaš” po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb), Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS (Sarajevo). Da se nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeli predstavi „Ne idi daleko” po tekstu i u režiji Tamare Kučinović, Dečjeg pozorišta Subotica (scena na srpskom).

Da se nagrada za najbolju režiju dodeli Kokanu Mladenoviću za režiju predstave „Što na poduspavaš“ po tekstu Darka Cvijetića, Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb), Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS (Sarajevo).

Da se dodele ravnopravne glumačke nagrade:

Za najbolju mušku ulogu: Aljoši Đidiću za ulogu Hendrika Hefgena u predstavi „Mefisto” po romanu Klausa Mana u režiji Harisa Pašovića, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Fondacije Novi Sad/Evropska prestonica kulture.

Za najbolju žensku ulogu: Maji Izetbegović za ulogu Senke u predstavi „Što na podu spavaš“ po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb) i Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS (Sarajevo).

Za najbolju epizodnu ulogu: Juliji Petković za ulogu Maše u predstavi „Galeb” Antona Pavloviča Čehova u režiji MilanaNeškovića, Narodnog pozorišta Sombor.

Za najbolju ulogu u predstavama za decu : Viktoriji Palfi za ulogu Majke u predstavi „Ne idi daleko“ po tekstu i u režiji Tamare Kučinović, Dečjeg pozorišta Subotica.

Da se nagrada za najbolju scenografiju dodeli Marijeli Hašimbegović za predstavu „Što na podu spavaš“ po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb), Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS (Sarajevo).

Da se nagrada za najbolji kostim dodeli Marini Sremac za kostime u predstavi „Mefisto” po romanu Klausa Mana, u režiji Harisa Pašovića, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada iFondacije Novi Sad/Evropska prestonica kulture.

Da se nagrada „Tihomir Mačković'' za najbolju kreaciju lutaka dodeli Irini Somborac za kreaciju lutaka u predstavi „Pradevojčica“ po romanu Desanke Maksimović, u režiji Sonje Petrović, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Da se nagrada za najbolju muziku dodeli Dimitru Andonovskom za muziku u predstavi „Don Žuan” Molijera, u režiji Andreja Cvetanovskog, Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca.

Da se dodele specijalne nagrade: Ani Terek za tekst „Nevidljiva deca“, koji je izvelo Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, u režiji Roberta Lenarda. Odluka je doneta jednoglasno.

Tiboru Kovaču i Arminu Ricu za scenski pokret u predstavi „Ludas Matyi (Guskar Matija)“ ponarodnoj priči, u režiji Đerđa Hernjaka, Dečjeg pozorišta Subotica. Odluka je doneta jednoglasno.

Da se memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstavedodeli Irini Somborac za predstavu „Pradevojčica“ po romanu Desanke Maksimović, u režiji Sonje Petrović, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Odluka je doneta jednoglasno.

Nagradu dodeljuje porodica Mirkov na osnovu jednoglasne odluke žirija.

Da se nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, po osnovu jednoglasne odluke žirija dodeli Darku Radojeviću za ulogu Bote u predstavi „Što na podu spavaš“ po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb), Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here