Pokret Novi Optimizam organizuje tribinu „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“ u četvrtak, 27. aprila u 18 časova, u Pančevu, u Sinhro HUB-u. Na skupu će govoriti Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU, Zlatoje Martinov, publicista i novinar, i Janko Baljak, filmski reditelj i profesor FDU. Skup će otvoriti Nikola Ćurčin, iz Sinhro HUB-a, i Branislav Guta Grubački, osnivač pokreta Novi Optimizam. Novinar Nenad Živković biće moderator tribine.

Pokret Novi Optimizam vas poziva na tribinu „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“, koja će se održati u četvrtak, 27. aprila u 18 časova, u Pančevu, u Sinhro HUB-u, Generala Petra Aračića 8. Uživo prenos tribine u Pančevu može se pratiti na Facebook stranici Novog Optimizma https://www.facebook.com/PokretNoviOptimizam.

Tribina je nastavak razgovora sa građanima, civilnim društvom, novinarima, predstavnicima relevantnih institucija, na temu uticaja i posledica ruske propagande – kako se to održava na demokratiju, društvene procese i evropski put Srbije. Svedoci smo da je danas, više od godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu i time rata na tlu Evrope, Srbija jedina država na evropskom kontinentu (osim Belorusije), i jedina u regionu Zapadnog Balkana, koja nije uvela sankcije Rusiji. Pored toga prisutan je i jak proruski uticaj na sve sfere društva. I dok i dalje veliki broj građana smatra da ne treba uvoditi sankcije Rusiji, zabrinjava što se najčešće kao glavni krivci za rat u Ukrajini navode “svi osim Rusije”, da je velika podrška Vladimiru Putinu, dok se Rusija vidi kao “zaštitnik interesa” Srbije na međunarodnom planu, a zapad gleda sa mržnjom. U želji da se građani Srbije oslobode ove štetne propagande, Novi Optimizam nastavlja da približava građanima debatu o ovoj temi.

Tribinu „Srbija pod ‘bratskom’ agresijom“, Novi Optimizam je pokrenuo u martu u vidu javnih diskusija o štetnom proruskom uticaju na društvo i procese u Srbiji, ukazujući na probleme koje to donosi i tražeći odgovore na pitanja kako da se takvo stanje promeni.

-Prvi skup je održan u Medija centru, u Beogradu 3. marta. Druga tribina je održana u Kragujevcu, 20. aprila.

-Tribine se mogu pogledati na YOUTUBE kanalu Novog Optimizma:

Beograd, 3. marta: https://www.youtube.com/watch?v=AcHX9nNC1gY

Kragujevac, 20. aprila: https://www.youtube.com/watch?v=GMvgC7wudNg

-Svi detalji se mogu naći na društvenim mrežama Novog Optimizma:

https://www.facebook.com/PokretNoviOptimizam

https://www.instagram.com/novi.optimizam/

https://twitter.com/novi_optimizam