Petković: Jednostrani potezi Kurtija dovode do novih tenzija na severu Kosmeta

0
15

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dovede do novih tenzija i provokacija na račun mirnog srpskog naroda na severu Kosmeta.

Petković je u saopštenju naveo da je Kurti danas nedvosmisleno pokazao da želi i sanja rat i da čitav sever Kosova i Metohije uvede u sukobe.

On je ukazao na to da je Kurti naredio svojoj odbornici Aidi Ferati da na sednicu Skupštine opštine u Severnoj Kosovskoj Mitrovici uvrsti tačku dnevnog reda o otvaranju mosta na Ibru, koji deli severni i južni deo grada i koji predstavlja važan bezbednosni bedem za Srbe na Kosmetu.

Cilj ovog Kurtijevog jednostranog i protivpravnog poteza jeste da dovede do novih tenzija i provokacija na račun mirnog srpskog naroda na severu Kosova i Metohije. Za to koristi svoje nelegitimne i lažne predstavnike i odbornike na severu Kosova i Metohije. Za ovu odluku glasalo je 11 odbornika iz Prištine, dok je jedan bio uzdržan i jedan odbornik protiv, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, otvaranje mosta na Ibru deo je dijaloga Beograda i Prištine.

O ovom poslednjem ratnohuškačkom potezu Kurtija odmah sam obavestio sve međunarodne predstavnike, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i očekujemo da smire i zauzdaju Kurtija, koji sve čini da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština i uništi dijalog u Briselu 2. maja, naveo je Petković.

On je poručio da nema napretka, ni normalizacije odnosa dok god Kurti povlači ovakve jednostrane poteze kojima ceo sever Kosova i Metohije hoće da uvede u ratno stanje i na Zapadu je da takve poteze Prištine spreče.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here