Orah je veoma cenjen na našim prostorima, koristi se često u ishrani, ali mnogi ga gaje i obožavaju zbog visoke cene, jer se prodajom može dobro zaraditi. Pored ovoga orah je veoma hranjiva namirnica, a da li ste znali da orah ima razna lekovita svojstva?

Plod ove biljke smatra se jednom od najstarijih hranljivih namirnica, jer je rastao kao divlja biljka u vidu orahovih šuma. Ne zna se njegovo tačno poreklo, ali smatra se da potiče iz Azije, a odatle se preko Mediterana proširio po čitavom svetu. Oduvek su bila oprečna mišljenja o ovom blagotvornom voću, u pojedinim mitologijama je potpuno ocrnjen, dok su ga druge kulture smatrale svetim voćem. Međutim do savremenog doba se zadržao kao deo obreda, najčešće kao simbol plodnosti.

U poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, smatra se najzdravijim, pre svega zbog velikog sadržaja omega – 3 masnih kiselina, ali i zbog duplo većeg sadržaja antioksidansa. Omega – 3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva i pružaju zaštitu kardiovaskularnog sistema, snižavanjem krvnog pritiska. Konzumiranjem 30 – 50g oraha dnevno, obezbeđuje se dnevna propisana doza omega – 3 masnih kiselina i znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Iako se orasi smatraju masnim voćem ove kiseline sprečavaju oksidaciju „lošeg“ holesterola.

Antioksidansi koji su prisutni u orasima su boljeg kvaliteta u odnosu na one koji se nalaze u ostalom koštunjavom voću i samim tim efikasniji su u sprečavanju oštećenja ćelija organizma, pri reakcijama oksidacije i štetnom delovanju slobodnih radikala. Na ovaj način orasi su i zvanično zaštitnici zdravlja u borbi protiv kancera. Orasi su bogati proteinima, dijetalnim vlaknima i vitaminima. Dominiraju vitamini grupe B: B1, B2, B3, B5 i B6, ali prisutni su i vitamini PP, E i A. Minerali koji su prisutni u ovom hrskavom voću su: kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor i magnezijum. Karakteristično za orahe je da nije samo plod lekovit i hranljiv, već izuzetna lekovita svojstva poseduje mlado lišće. Čaj od lišća u kombinaciji sa medom koristan je za čišćenje i jačanje organizma. Pre svega pokazao se kao efikasan za poboljšanje varenja, protiv čireva, kostobolje. Koristi se za ispiranje desni radi sprečavanja bolesti i krvarenja istih, za ispiranje upaljenih očiju, gnojnih rana. Takođe mogu se lečiti brojne nepoželjne promene na koži, kao što su bubuljice, kraste, lišajevi ili radi sprečavanja prekomernog znojenja nogu.

Specifičan ukus koji orah poseduje čini ga odličnim dodatkom slatkim, slanim jelima, ali i salatama. Zvanična medicina ga priznaje kao lekovitog. Svakodnevnim korišćenjem u određenoj količini orasi će nam omogućiti bolje zdravlje, veću energiju i živost organizmu.