Vučić u Briselu – Ako Priština ne prhvati briselske sporazume nema smisla nastaviti pregovore

0
30

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti sastali su se juče u Briselu, uz posredovanje visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka da u ovom trenutku ne vidi rešenje kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i da takvo rešenje tokom sastanka u Briselu nije bilo na stolu. Predsednik Srbije je ocenio da, ukoliko Priština ne prihvati da sprovede briselske sporazume iz 2013. i 2015. godine, onda nema smisla nastaviti pregovore.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je da je u tekst Deklaracije o nestalim osobama, koji je prethodno bio usaglašen u dijalogu na tehničkom nivou, ušao termin „nestali pod prinudom“ (forcibly disappeared), a ne „prisilan nestanak“ (enforced disappearance) na kojem je Priština insistirala. Prema njegovim rečima, Priština je namerno insistirala na tom terminu da bi, ako bi se taj termin našao u samom tekstu, mogla da se poziva na to i da traži odgovornost Beograda, odnosno države Srbije. Kako je objasnio, u tekst Deklaracije je ušao termin „nestali pod prinudom“ koji nije nikakav pravni konstrukt i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u međunarodno-pravnom smislu, već samo ukazuje na okolnosti pod kojima je određena osoba nestala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here