Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Japana Takahika Kacumatu, koji uskoro završava svoju dužnost u Republici Srbiji.

Dačić je tom prilikom izrazio zahvalnost ambasadoru Kacumati na ličnom doprinosu intenziviranju političkog dijaloga i saradnje između Srbije i Japana, s obzirom na to da su tokom njegovog mandata realizovani značajni kontakti visokih zvaničnika dveju država, a ukupna saradnja podignuta na još viši nivo.U razgovoru je konstatovano da su odnosi dveju zemalja, koje su u protekloj godini obeležile 140-godišnjicu prijateljstva, sadržajni, kvalitetni i u stalnom usponu.

Potvrđena je obostrana spremnost za dalje jačanje međusobnog dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i dalje intenzivno povezivanje dveju zemalja kroz unapređenje saradnje u velikom broju oblasti, posebno na ekonomskom planu.  Dačić je poželeo ambasadoru Kacumati mnogo uspeha na profesionalnom i ličnom planu, rekavši da uvek može da računa na prijateljstvo Srbije i srpskog naroda.

Ambasador Kacumata je ocenio da poseban kvalitet odnosima Srbije i Japana daje činjenica da su Srbi i Japanci uvek bili zajedno i podržavali jedni druge i u dobrim i u lošim vremenima. Ambasador Japana je naveo da iz Srbije nosi veoma lepe uspomene, izrazivši zahvalnost na izuzetnom razumevanju i saradnji državnom rukovodstvu, predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova i drugih državnih institucija Republike Srbije.