U toku prijavljivanje poljoprivrednika za 9.000 dinara po hektaru, isplata počela

0
56

U toku je javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ratare, kojim se predviđa davanje po hektaru u iznosu od 9.000 dinara.

Za poziv, koji je raspisan početkom aprila, poljoprivredni proizvođači svoje zahteve mogu da podnose do kraja maja. U Ministarstvu poljoprivrede navode da nema čekanja na zatvaranje javnog poziva, već se poljoprivrednicima sredstva isplaćuju brzo po obradi zahteva, kako bi što pre došli do novca koji im je potreban za setvu.

Isplate su, prema rečima ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, počele 24. aprila. Subvencija po hektaru obuhvata 6.000 dinara, dok regres za gorivo iznosi 3.000 dinara.

Preko eAgrara do sada je registrovano blizu 300.000 gazdinstava. Ukupan iznos namenjen podsticajima po hektaru iznosi 15 milijardi dinara, od čega je 11.388.950.000 dinara namenjeno subvencijama koje se isplaćuju u iznosu od po 6.000 po hektaru.

Ukupna suma za regres za gorivo iznosi 5.694.975.000 dinara i izsplaćuje se ratarima u iznosi od po 3.000 dinara po hektaru.

Do sada je bilo propisano da za ovu vrstu subvencija mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja su bila registrovana do septembra prethodne godine, dok je ove godine pomeren datum preseka stanja registrovanih gazdinstava i produžen sve do kraja trajanja javnog poziva, kako bi što veći broj poljoprivrednika mogao da dobije ovu vrstu podsticaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here