Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da mandat Upravljačkog tima za izradu Nacrta statuta ZSO traje sve do kraja procesa formiranja Zajednice i ne postoji nijedan pravni osnov da Aljbin Kurti jednostrano i samovoljno razrešava ovo telo.

Petković je u pisanoj izjavi za javnost istakao da su u više navrata predstavnici Evropske unije, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj potvrdili da je mandat postojećeg Upravljačkog tima aktivan i validan.

Zato, pre nego što Kurti ospori funkcionisanje Upravljačkog tima, neka ponovo pročita izjavu portparola EU Petera Stana da Upravljački tim ne može jednostrano da se smenjuje, jer su oni deo procesa dijaloga i da je za njih sastav tog tima i dalje validan, objasnio je on.Takođe, kako je dodao, visoki predstavnik EU Borelj naglasio je u svom obraćanju, nakon poslednje runde dijaloga 2. maja, da će EU i nadalje, po potrebi, pozivati Upravljački tim na sastanke u Brisel.

Prema njegovim rečima, Kurtijev pokušaj da ospori sastav i mandat Upravljačkog tima nije ništa drugo do kupovina vremena, ne bi li izbegao obavezu formiranja ZSO, ali mu to neće poći za rukom. Jedino što Kurti radi jeste da smišlja kako da uruši dijalog, pošto ne želi da formira ZSO. Ali, koliko je on u svojoj nameri odlučan, zvanični Beograd je još odlučniji u tome da se Zajednica formira, poručio je Petković.