Ministar prosvete Srbije Branko Ružić podneo ostavku

0
88

Ministar prosvete u Vladi Srbije Branko Ružić objavio je u toku jučerašnjeg dana na Tviteru da je premijerki Ani Brnabić podneo ostavku. Ova odluka usledila je nakon tragedije koja se desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Ostavka je usledila nakon što su osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen. Napad se dogodio 3. maja.Ružić je obavestio premijerku Anu Brnabić da je podneo neopozivu ostavku.

“U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Srbije doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima”, naveo je Ružić. On je naveo u obraćanju premijerki i da je upoznata sa činjenicom da je “ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila “.

Ružić je još jednom izrazio najdublje saučešće porodicama stradalih. U ostavci je naveo da će doživotno nositi dramatične slike događaja iz škole i suze pri izjavljivanju saučešća roditeljima.

Ružić je dodao da je ostavka lični, ali i politički čin. “U razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi”, naveo je Ružić.Ministar prosvete je nakon pucnjave u beogradskoj školi 3. maja ocenio na konferenciji za novinare da je Srbija “nažalost deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju”.On je tada naveo da je evidentan “kancerogeni uticaj interneta, video igrica i takozvanih zapadnih vrednosti”.

Pojedine nevladine organizacije kritikovale su ove Ružićeve izjave optužujući ga za “političku instrumentalizaciju” tragedije i zatražile su njegovu ostavku.

Ostavku ministra prosvete tražio je i deo opozicije.

Branko Ružić je funkcioner Socijalističke partije Srbije, manjeg koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke na čijem čelu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here