Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je danas da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Albinom Kurtijem imao važne i korisne razgovore o narednim koracima u dijalogu Beograda i Prištine i za ponedeljak najavio sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se danas sa premijerom privremenih prištinskih institucija Albinom Kurtijem sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine. „Iste razgovore ću imati sutra u Beogradu i sastaću se sa dvojicom glavnih pregovarača, gospodinom Besnikom Bislimijem i gospodinom Petrom Petkovićem, a u ponedeljak razgovaramo u Briselu. Veoma je važno da imamo jasnoću. Imamo sporazum, imamo aneks, tako da moramo da imamo jasno razumevanje – rekao je Lajčak u Prištini.

Upitan da li bi se situacija na severu Kosova i Metohije mogla zaoštriti, posle polaganja zakletve albanskih gradonačelnika u četiri opštine sa srpskom većinom, on je rekao da postoje dva puta napred: normalizacija ili konfrontacija, i da ovo drugo nije nikome u interesu. – Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi svakako želimo da se fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju ili bilo kakvu konfrontaciju. To nije ni u čijem interesu – istakao je Lajčak.

Lajčak je kazao da je sa Kurtijem razgovarao i o Statutu Zajednice srpskih opština. „Za Evropsku uniju je prihvatljivo ono što je zasnovano na normama Evropske unije i vrednostima EU i što je u skladu sa postojećim modelima EU. Rekli smo to na samom početku. Mislim da sam sasvim jasan“  istakao je Lajčak. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nije želeo da komentariše odluku prištinskih vlasti o eksproprijaciji zemljišta Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku. „Ne želim da ulazim u detalje razgovora. Nastaviću ove razgovore u Beogradu i ne želim da šaljem nikakve javne poruke u ovom trenutku“, odgovorio je on na pitanje novinara.