Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je početku rada prvog regionalnog centra korporacije Oracle u Državnom data centru u Kragujevcu, istakavši tom prilikom da je danas izuzetno važan dan za grad Kragujevac i našu IT industriju, kao i za pozicioniranje Srbije na evropskoj mapi tehnološko naprednih zemalja.

Premijerka Brnabić je, ukazujući na to da je IT sektor u poslednje dve godine postao motor razvoja čitave naše ekonomije, naglasila da je sledeći važan korak za dalje jačanje Kragujevca investiranje u razvoj inovacionog distrikta, koji će se pružati na 56.000 kvadratnih metara. Ona je navela da će u okviru ovog inovacionog distrikta biti izgrađen i naučno-tehnološki park, ali i nacionalni centar za informacionu bezbednost i prostor za nove startap inovacione kompanije, uz napomenu da će to obezbediti i otvaranje novih radnih mesta. Ukupna investicija u ovaj inovacioni distrikt biće 120 miliona evra i nije moguće da to uradimo odmah, već u fazama – sledeće godine krećemo sa izgradnjom i po fazama ćemo razvijati Kragujevac, rekla je premijerka, dodavši da postoje jasni planovi za Kragujevac i Šumadiju. To je pokazatelj da znamo kako dalje da vodimo Srbiju u budućnosti, da naši mladi ljudi ostaju ovde, ali i da se iz inostranstva vraćaju u Srbiju, poručila je predsednica Vlade. Brnabić je ovom prilikom zahvalila kompaniji Oracle na tome što su odlučili da otvore svoj prvi regionalni centar u Državnom data centru u Kragujevcu, srcu Šumadije, i time pokazali veru u Srbiju, ali pre svega u naše ljude i kapacitete za dalji razvoj u budućnosti.

Početku rada prvog regionalnog centra korporacije Oracle prisustvovali su i ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i direktor Data Cloud Technology Danilo Savić.