Pasulj – nega biljke tokom razvoja

0
152

Dugi niz godina domaći pasulj je zapostavljen iako nega biljke pasulja  nije zahtevna. Mere nege pasulja su: međuredno kultiviranje i okopavanje, zaštita od korova i navodnjavanje.

Međuredno kultiviranje, kao redovna mera nege, se izvodi mehanizovano kultivatorima za međuredno okopavanje. Uporedo se vrši ručno okopavanje biljaka u redu. Najčešće se primenjuju dva međuredna kultiviranja, prvo se izvodi 7-10 dana posle nicanja na dubini 4-5 cm. Drugo kultiviranje i okopavanje se izvodi 12-15 dana posle prvog, odnosno kad biljke dostignu visinu 10-15 cm. Izvodi se na dubini od 7-8 cm. Treće kultiviranje, ukoliko je potrebno, izvodi se pre nego što biljke pokriju međuredni prostor. Dubina ovog okopavanja je ista kao kod drugog.

Kultiviranjem, odnosno okopavanjem, vrši se rastresanje površinskog sloja zemljišta čime se čuva vlaga u zemljištu, poboljšava strujanje kiseonika u zemljištu i uništavaju korovi. Kako je najefikasnija zaštita od korova primena herbicida, u uslovima uspešnog delovanja herbicida, broj međurednih kultiviranja može da se smanji, a na zemljištima dobrih fizičkih osobina može i da se izostavi.

Kod pasulja pritkaša posebna mera nege je postavljanje oslonca (pritke). Pritke su visine 150-200 cm, a postavljaju se kada biljke formiraju 4-5 troperih listova. Ako je pasulj sejan u redove po jedna pritka se stavlja na rastojanju 40-50 sm u redu. Zatim se iz dva susedna reda pritke na vrhu spoje i vežu u vidu krova. Kada je pasulj sejan u kućice onda se stavlja po jedna pritka u svaku kućicu, zatim se 3-4 susedne na vrhu spoje i vežu u piramidu.

Padavine sada prijaju pasulju tako da se navodnjavanje može odložiti. Navodnjavanje pasulja u velikoj meri utiče na kvalitet prinosa. Ono treba vršiti u periodu od cvetanja do nalivanja semena, kada su najveće potrebe za vodom. Broj navodnjavanja zavisi od zemljišta, količine padavine i sorte, ali treba voditi računa o broju navodnjavanja jer preterana vlažnost nepovoljno utiče na pasulj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here