Momirović: Olakšati trgovinu u regionu

0
75

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović prisustvovao je otvaranju dvodnevne Regionalne konferencije o unapređenju kapaciteta Nacionalnih koordinacionih tela za olakšanje trgovine, u organizaciji USAID, Svetske banke i Vlade Švajcarske.

Duga čekanja kamiona na graničnim prelazima sa zemljama Evropske unije su glavna prepreka olakšanju trgovine, a podaci Svetske banke pokazuju da je smanjenje čekanja za tri sata jednako smanjenju carina od dva odsto, rečeno je danas na regionalnoj konferenciji o unapređenju kapaciteta nacionalnih koordinacionih tela za olakšanje trgovine. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je da je ekonomska integracija regiona u centru politike Vlade Srbije, dodajući da je, pored EU, region CEFTA najveći trgovinski partner koji generiše prihode od sedam milijardi evra.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil podsetio je da je jedan od najvećih izazova prošlog veka bio raspad velikih država, dok je sada izazov kako te brojne granice koje su nastale učiniti propusnim za ekonomsku saradnju. Hil je naglasio da podržava inicijativu Otvoreni Balkan, način da se podrže ekonomske inicijative i saradnju zapadnobalkanske šestorke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here