Na Zlatiboru počeo Xross Hard Enduro reli

0
86

Spektakularnim defileom više od 300 hard enduro vozača iz 40 zemalja koji su se, noseći zastave svojih država, provozali centrom Zlatibora do Kraljevog trga, počeo je ovogodišnji Xross Hard Enduro reli i Svetski šampionat u hard enduru – jednoj od najzahtevnijih, ali i najatraktivnijih moto disciplina.

Ovogodišnji Xross Hard Enduro reli otvorili su Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, Vinfred Keršhagl, izvršni direktor FIM Hard Enduro Svetskog šampionata i Vladan Komatović, predstavnik organizatora Xross relija u Srbiji. Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je poželeo dobrodošlicu takmičarima i organizatorima i  izrazio zahvalnost na prilici da Zlatibor i opština Čajetina, zahvaljujući odličnim ocenama koje su dobili za organizaciju prošlogodišnje trke, ove godine budu organizatori prve trke ovogodišnjeg svetskog šampionata, koji se zatim nastavlja trkama u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj. „Ovo je odlična prilika da se Zlatibor i Srbija predstave kao izuzetno zanimljive destinacije za boravak inostranih turista, ali i za dolazak sve većeg broja sportskih ekipa na pripreme u različitim sportovima. Priroda na našoj planini i veliki broj izgrađenih sportskih kapaciteta na najvišem mogućem nivou, privlače sve veći broj ekipa, od najmlađih uzrasta do seniorskih ekipa“ istakao je Stamatović. Vinfred Keršhagl je naglasio je da mu je izuzetno zadovoljstvo što ovogodišnje takmičenje počinje upravo na najlepšoj planini u Srbiji, zahvalio se organizatoru i poželeo sreću svim učesnicima, a Vladan Komatović je naglasio da je posebna čast što upravo naša zemlja ima priliku da bude organizator ovog značajnog takmičenja i da ugosti rekordan broj stranih vozača, kojima je poželeo da uživaju u lepoti prirode i stazama Zlatibora, Tare i Mokre Gore.

Nakon svečanog otvaranja, publika je imala jedinstvenu priliku da se u neformalnoj atmosferi u hotelu Zlatibor mauntin rizort & spa druži sa takmičarima, upozna sa vrhunskim fabričkim hard enduro vozačima i vidi najnovije modele motora za 2024. godinu. U okviru ovog svojevrsnog četvorodnevnog moto spektakla, koji će trajati od 17. do 20. maja 2023. godine, takmičari će motorima prelaziti najrazličitije prepreke, odmeravajući svoju snagu, izdržljivost i sposobnosti po živopisnim, ali izuzetno zahtevnim stazama najlepših planina Srbije. Ove godine voze se četiri kategorije Pro, Ekspert, Hobi i Amater.

Očekuje se da će Xross Hard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebno određenim lokacijama za gledaoce, moći da prate trku na licu mesta, uz napomenu da je iz bezbednosnih razloga publici strogo zabranjeno kretanje ostalim delovima trase koji nisu obeleženi kao mesta za posetioce.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here