Nastavljena sednica Skupštine Srbije o bezbednosnoj situaciji u zemlji

0
34

Poslanici su nastavili juče započetu diskusiju o vladinom Izveštaju o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca. Pred poslanicima je i Izveštaj o radu medija kao i Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović ocenio je, u nastavku sednice, da činjenica da je “čovek zoljom, raketnim bacačem” srušio kuću u Rumi govori dovoljno koliko je situacija stabilna. Ne možete ignorisati zahteve ljudi na protestu, da se zaustavi bujica nasilja koja dolazi sa Pinka i Hepija, to su fabrike zla, nema čoveka Srbije koji se neće saglasiti, rekao je Lazović. Predsednik Poslaničke grupe Dveri Boško Obradović poručio je da je država u vanrednom stanju, iako ono nije proglašeno, zbog čega predlaže Vladi  da podnese ostavku, a da se između vlasti i opozicije na okruglom stolu dogovori datum izbora na svim nivoima u narednih godinu dana i prelazna vlada.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić govorio je u parlamentu o nasilju u OŠ “Vladislav Ribinikar” na Vračaru, rekavši da se ništa ne krije o tom slučaju. Deo opozicije je zatražio da se Gašiću izglasa nepoverenje, a on je odgovorio da mu je jasno da oni to ne žele zbog njega, već zbog predsednika i stranke kojoj pripada. On je poručio da želi da objasni sve neistine koje opozicija iznosi zbog časnih i poštenih policajaca koji preduzimaju sve mere u cilju povećanja bezbednosti dece. Upitan da li snosi odgovornost za sve što se dogodilo, Gašić je odogvorio: “Da, snosim i ja, snosite i vi. Svi mi zajedno snosimo odgovornost”, poručio je Gašić.

Poslanički klubovi DS i “Moramo-Zajedno” napustili su današnju sednicu Skupštine Srbije. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je novinarima u parlamentu objasnio da oni smatraju da većina nije sednicu shvatila na pravi način i da se koristi za “razvodnjavanje” priče. Kada se ispune zahtevi koji se tiču personalne i institucionalne odgovornosti onda može da se nastavi sa razgvoorima kako da se uredi društvo, dodao je Lutovac. “Mi nećemo učestovati u današnjoj raspravi i videćemo da li postoji reakcija. U skladu sa tim kakva će biti reakcija biće I naši dalji postupci”, rekao je Lutovac.

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, odgovarajući lideru Srpskog pokreta Dveri Bošku Obradoviću, da neće biti tehničke vlade, kao ni nasilnog gašenja medija. “Kažete da nam je isteklo vreme – moguće, s tim što će građani to da kažu. Mi ćemo da ih pitamo i oni će to da kažu, ali pre toga vi nećete moći da uzurpirate vlast”, rekla je Brnabić. Ona je poručila Obradoviću da ne postoji način da se oformi “tehnička ekspertska vlada” bez volje građana i bez ikakvih institucija, na ulici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here