Orlić primio u oproštajnu posetu ambasadora Kipra

0
21

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Republike Kipar Demetriosa Teofilaktua, kojem je zahvalio na ličnom doprinosu daljem unapređenju bilateralnih odnosa i učvršćivanju tradicionalnog prijateljstva između dve zemlje i dva naroda.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić i ambasador Republike Kipar Demetrios Teofilaktu su pozdravili dinamičan politički i parlamentarni dijalog, kao i čvrsto partnerstvo dve zemlje, oličeno u konstantnom unapređenju saradnje u svim oblastima od interesa. Ponovili su da Srbija i Kipar gaje snažno poverenje, zasnovano pre svega na uzajamnoj podršci vitalnim nacionalnim interesima očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Predsednik Narodne skupštine je odlazećem ambasadoru preneo zahvalnost zbog principijelnog stava Republike Kipar kada je reč o nepriznavanju tzv. „Kosova“, kao i zbog podrške našoj zemlji još jednom potvrđene i glasanjem u Savetu Evrope. Iskoristio je priliku da sagovornika izvesti o teškoj situaciji na KiM i svakodnevno ugroženoj bezbednosti srpskog naroda. „Suočavamo se sa opasnim potezima Aljbina Kurtija koji, sada već otvoreno, priželjkuje oružani sukob, kao i sa uzurpacijom opština na severu KiM u kojima žive Srbi, i njihovim pretvaranjem u okupacionu zonu uspostavljanjem tzv. „lokalnih vlasti“ – bez ikakvog legitimiteta. I ko god prizna takvu „vlast“, otvoreno podržava izazivanje velikog konflikta. Uz sve pomenuto, činjenica je da se srpski narod više ne miri sa lažima Prištine o uspostavljanju ZSO, ignorisanjem i izbegavanjem ove nedvosmisleno utvrđene i potpisane obaveze“, poručio je Orlić, dodajući da je svima jasno da je za očuvanje mira i stabilnosti u regionu zaslužan, na prvom mestu, predsednik Republike Aleksandar Vučić, sa čime se ambasador složio.

Ambasador Teofilaktu je ponovio da se pozicija Republike Kipar po pitanju KiM neće menjati, te da dve zemlje nastavljaju da brane međunarodno javno pravo, svoje nacionalne interese i crvene linije. Ambasador je na kraju sastanka iskazao zadovoljstvo zbog poverenja koje su mu Republika Srbija i njene institucije ukazale tokom mandata, te poručio da iz naše zemlje odlazi zahvalan zbog iskazanog gostoprimstva i sa najlepšim uspomenama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here