Sednica Skupštine Srbije – Pozivi na skupove u petak i subotu

0
35

Poslanici Skupštine Srbije i danas raspravljaju o bezbednosnoj situaciji u zemlji. I dok poslanici vladajuće koalicije poručuju da je Srbija bezbedna zemlja, uprkos masovnim ubistvima u školi na Vračaru i u okolini Mladenovca i Smedereva i pozivaju na skup u petak “Srbija nade“, opozicioni poslanici poručuju da je sistem zakazao i pozivaju na protest “Srbija protiv nasilja” u subotu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić objasnila je na sednici Skupštine šta joj smeta na protestima “Srbija protiv nasilja”.  “Vi pozive na nasilje niste osudili. Ozbiljnost vaša ili neozbiljnosti se ogleda u mnogim stvarima, ali ono što je meni neverovatno da na ovakvoj sednici da ja kao predsednica Vlade ne znam da li vi učestvujete u ovoj sednici ili ne. Na konferenciji za mediji 19. maja čuli smo da su poslanici Moramo i DS napustili sednicu, to smo čuli od lidera DS Zorana Lutovca. Pa da li učestvujete na sednici ili ne? Vama je toliko važna ova sednica toliko važna da ste izašli u 12 sati sa sednice, da biste se spremili za protest u 18 sati. Taj protest je bio ovde ispred, na 30 sekundi odavde. Građani to treba da znaju. Meni ne smeta protest Srbija protiv nasilja, meni na tom protestu smetaju dve stvari: prva, pozivi na nasilje na tim protestima, pozivi da klinci puškama reše sudbine Srbije i da se otkine glava Aleksandru Vučiću, da mu se psuje majka, lepljenje plakata doživotna robija na vrata zgrade Vlade Republike Srbije… Za koga je doživotna robija, za Jelenu Begović, vrsnu naučnicu. U kom to sistemu, to je borba protiv sistema? To mi smeta“, rekla je Brnabić.

Danijela Nestorović, narodna poslanica iz grupacije “Moramo-zajedno”, rekla je da joj žao što se dijalog desio ranije, te da građani i dalje trpe nasilje. “Nasilno se uguravaju u autobuse, podmićuju za podršku vođu, Nasilje se ogleda u tome što se ne dozvoljavaju fer i pošteni izbori, nasilje je kulturološki genocid koje vrše TV Hepi i TV Pink, porobljavanje i urušavanje državnih institucija. To traje 11 godina. Meni je žao što se dijalog nije desio ranije. Morale su izgleda da se dese ovakve stvari da biste vi izjavili ovde danas, kao premijer ove države, da želite da spustite loptu i da komuniciramo. Komunikacija je prestala onog momenta kad ste vi počeli da nas nazivate “oni”… Kad ste počeli, imali smo priliku pre neki dan da čujemo ministra unutrašnjih poslova, koji je ovde rekao ‘kad je ubijen vaš premijer'”, rekla je Nestorović tokom obraćanja premijerki Ani Brnabić.

Premijerka Srbije je rekla da je, ako se traži odgovornost, logično izaći na izbore. “Ako treba da se menja vlast, ona se menja na izborima. Mislim da je neodvojivo da pričate o političkoj odgovornosti, a da ne pričate o izborima. Ja ovde ni nemam sa kim da debatujem… Čula sam da će u inat neko da se pojavi u subotu. Šta ćete, u inat da se pojavite”, pitala je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here