Najavljena izložba “Milorad Bata Mihailović” u SANU

0
100

Izložba “Milorad Bata Mihailović” povodom stogodišnjice rođenja “buntovnika akademika”, čiji su autori Ješa Denegri i Marija S. Đorđević, biće otvorena sutra, u 19 sati, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u SANU.

Cilj izložbe, koju organizuje Galerija SANU u saradnji sa Galerijom “Rima”, je da podseti na važnost Mihailovićevog slikarstva i ukaže na nove mogućnosti njegove revalorizacije.

Tematskim pristupom, koji se bazira na pažljivo odabranim, reprezentativnim slikama, uz dela koje će publika moći da vidi po prvi put, izložba nudi drugačiji pogled na Mihailovićevo stvaralaštvo iz tri perioda njegovog stvaranja u Beogradu, Parizu i Njujorku.Postavka obuhvata dela iz umetnikove porodične zaostavštine, Galerije “Rima”, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i privatnih kolekcija.

Izložbom je ostvaren san umetnika da se na veličanstven način vrati u Beograd, rekao je rođak Milorada Bate Mihailovića i vlasnik jednog dela porodične kolekcije Nemanja Smičiklas.

Prema njegovim rečima, umetnik koji je ostavio neizvrisiv trag u svetskoj i domaćoj istoriji umetnosti zaslužuje detaljno predstavljanje svojih dela publici, poput ovog koji pruža postavka u galeriji Sanu.

Koautorka izložbe Marija S. Đorđević naglasila je da se kroz izložbenu postavk prate tri etape Mihailovićevog stvaralaštva, a da je početni segmet usmeren na njegov najznačajniji period, koji čine apstraktni pejzaži, nastali u Parizu pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.

Drugi segment izložbe prati topografske odrednice Beograd – Pariz – Njujork kao važne životne i umetničke epicentre, dodala je Đorđević.

Treći segment izložbe predstavlja hronološki najraniji period stvaralaštva kao “Beogradske period” koji opisuje prisustvo figure i njenog naizmeničnog isčeznuća, zaključila je Đorđević. Izložba će biti otvorena 13. avgusta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here