Petković sa ambasadorima – Nasilje nad srpskim stanovništvom ozbiljno ugrozilo mir na Kosmetu

0
23

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković upoznao je danas ambasadore Nemačke i Francuske u Srbiji – Anke Konrad i Pjera Košara, sa trenutnom bezbednosnom situacijom u pokrajini, s posebnim osvrtom na jučerašnje događaje.

Petković je istakao da je glavni vinovnik pomenutih događaja Aljbin Kurti, koji je hteo da uvuče u sukob ne samo sever Kosova i Metohije, već čitav region, ocenivši da je sve što se dešavalo juče i proteklog vikenda direktna posledica niza jednostranih poteza Prištine, na koje Beograd konstantno upozorava. On je sagovornike informisao o detaljnoj hronologiji jučerašnjih događaja i istakao da je sve to moglo biti sprečeno da je Kfor ispunio svoj mandat i u petak sprečio nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, kao i pripadnike specijalne policije, da zauzmu srpske objekte na severu. Lažni gradonačelnici moraju da napuste te objekte jer tu nemaju šta da rade, kao što Kurtijevi specijalci nemaju šta da traže na severu KiM, naglasio je direktor Kancelarije.

Prema njegovim rečima, Srbi su odlučni da brane svoje pravo na ostanak i opstanak na Kosmetu, a Beograd će, zajedno sa njima, nastaviti da se zalaže za očuvanje trajnog mira i stabilnosti u pokrajini i regionu. Direktor Kancelarije je ocenio da su nas od toga ozbiljno udaljili jučerašnji događaji, izazvani jednostranim potezima Prištine i nasiljem nad srpskim stanovništvom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here